person i paraply bland sopor

Inför besöket i Bollnäs

Precis som alla privatpersoner betalar för att få sitt avfall omhändertaget måste företag också betala för sin avfallshantering.

Företag betalar en mottagningsavgift

När du som representerar ett företag ska lämna avfall åker du in på Sävstaås avfallsanläggning och passerar vår kontorsbyggnad för att komma till våg och vågterminal. Återvinningscentralen för privatpersoner ska inte användas, då den enbart finansieras av privatpersoner via renhållningsavgiften.

Med ett vågkort kan du som företagare själv väga in ditt avfall vid vår terminal. Alla företag som inte har transportdokument som behöver påskrift kan kontakta oss för att få ett vågkort. Detta registreras på företaget och är kopplat till bilens registreringsnummer.

Den som har ett vågkort kan lämna avfall hos oss även när vår kundtjänst är obemannad vid lunch, kl. 12-13.

Terminalkort

När ett företag lämnar avfall för första gången behöver företagsuppgifter uppges, som exempelvis organisationsnummer och faktureringsadress. Det gör ni lättast genom att kontakta oss innan ert besök, eller om ni går in i kontorsbyggnaden vid infarten till området. Ni får därefter information om hur ni går till väga för att lämna ert avfall.

Avfallet ska sorteras på rätt plats. Efter vågen finns en sorteringsramp med mindre containrar där skyltar anger vad som kan slängas vart. Den är avsedd för personbilar, släpvagnar och mindre traktorer. Lastbilar tömmer sina containrar direkt på avfallshögen enligt instruktion från terminalen. Se områdeskarta.

Containrar för sortering av företagsavfall

När en container lämnas ska innehållet vara färdigsorterat, med undantag av fraktionerna Osorterat byggavfall och Ej brännbart. Asbest, däck, elektronik eller annat farligt avfall lämnas separat och får alltså inte förekomma i övriga containrar.

Kontroll av lass utförs på plats. Vid felsortering tillämpas en felsorteringsavgift enligt gällande verksamhetstaxa.

BORAB fakturerar månadsvis. Brännbart verksamhetsavfall faktureras separat av Bollnäs Energi (BEAB) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du som ska lämna farligt avfall och har ett transportdokument lämnar det i kontorsbyggnaden vid skylten märkt VÅG, innan du åker vidare in på området. Läs mer på sidan Hantering av farligt avfall.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 oktober 2023

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll