Ekogas tar hand om dina matrester
Matavfallet från Bollnäs och Ovanåkers kommuner skickas till Gästrike Ekogas i Forsbacka, utanför Sandviken. I nuläget tar de emot ungefär 55 ton matavfall varje dag från kommuninvånare runt om i Hälsingland och Gästrikland. Varje påse matavfall ger bränsle motsvarande 4 kilometer med bil.
– Vi har kapacitet att behandla mer matavfall och efterfrågan på både närproducerad gas och näringsrik biogödsel ökar, menar Henrik Nyquist som är substratansvarig på Gästrike Ekogas. Därför ser de gärna att vi blir ännu bättre på att sortera ut vårt matavfall.
Kan ersätta fossila drivmedeln och konstgödsel
Matavfallet används för att framställa både biogas och biogödsel, som kan komma att ersätta fossila bränslen och konstgödsel allt mer. I dagsläget driver gasen främst stadsbussarna i Gävle, men även sopbilar och person-bilar. Lokala lantbrukare använder biogödslet, en näringsrik restprodukt som konkurrerar med konstgödsel (som bidrar till övergödning i våra sjöar och vattendrag).
Ingen mat i gröna kärlet!
Felsorteringsgraden i matavfallspåsarna ligger endast på 1-2 procent, vilket är bra. Det är i det gröna kärlet felsorteringen sker, dels genom att förpackningar ligger där men även för att mycket mat hamnar i soppåsen, istället för i matavfallskärlet.
– Ska Gästrike Ekogas kunna öka produktionen så får vi titta även i restavfallet, alltså i det gröna kärlet. Här finns i allmänhet mellan 10-30 procent mat som skulle kunna bli till ännu mer gas och gödsel, berättar Henrik. Här kan de flesta av oss bli bättre på att sortera rätt – i tider som dessa med energikris och höga bränslekostnader så blir varje liten brödsmula ännu viktigare. Ät upp på tallriken och släng så lite mat som möjligt, men när du slänger så gör det i den bruna påsen.
Vi brukar säga att varje påse matavfall ger bränsle motsvarande 4 kilometer med bil. I varje påse restavfall ligger bränsle för ytterligare 1 kilometer.
Fotograf toppbild: Andreas Dahlman