Platta till och vik ihop
Tips på hur du hanterar dina förpackningar:
1. Töm
Töm förpackningarna och se till att det inte finns några matrester kvar. De
behöver inte vara rengjorda, men att skölja ur dem hjälper mot lukten som kan komma innan du åker iväg till förpackningsstationen med dem.
2. Separera
Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. Består en förpackning av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt
dominerande materialet.
3. Platta till och vik
Genom att platta till, vika och packa mindre förpackningar i större så får du bättre plats hemma och det blir inte lika fullt i behållarna på förpackningsstationen. Bra för alla!
Plats under diskbänken
Det är bra om du har plats för tre behållare under diskbänken, en för matavfall, en för restavfall och en för förpackningar. Lägger du alla förpackningar i samma behållare kan du ta med behållaren och sortera förpackningarna vid närmaste förpackningsstation (f.d. återvinningsstation).
Utrymme över i garderoben?
Har du utrymme över i garderoben, städskrubben eller i ett förråd? Där kan du använda backar, behållare eller kassar för ditt förpackningsmaterial. Tidningar och returpapper kan du samla i en papperskasse. Besök förpackningsstationen (f.d. återvinningsstationen) ofta så sparar du plats hemma.
Relaterat innehåll
Olika avfall men det mesta ska återvinnas
Vet du om att det egentligen bara är en liten del av allt ditt avfall som behöver eldas upp? Här berättar vi om olika avfallstyper och var du lämnar dem.
Vad händer sen?
Funderar du också på vad som händer med avfallet när du har slängt det i sopkärlet, förpackningsstationen (f.d. återvinningsstationen) eller på återvinningscentralen?
Börjar matavfallspåsarna ta slut?
Kläm fast en påse i locket på ditt gröna kärl på tömningsdagen! Då lämnar chauffören en bunt matavfallspåsar till dig vid denna eller nästa tömning.