Ida Blomqvist

Minsta smula räknas

MAT. Så viktig och självklar för många av oss. Att maten ger oss livsnödvändig näring, kraft och vitaminer tar vi för givet.

Text av BORABs renhållningschef Ida Blomqvist.

Priset på mat har den senaste tiden ökat markant. Prisökningen har många olika orsaker och en faktor som spelar in är tillgången på gödsel till åkermarkerna där mycket av vår mat odlas. Gödselprodukter har både blivit dyra och svåra att få tag på i och med Rysslands krig mot Ukraina.

Det gödsel som vi importerar är oftast konstgödsel, som på sikt hotar att utarma våra jordar och göra dem fattiga på viktiga näringsämnen. Men visste du att vi här i Gävleborg har tillgång till vårt eget näringsrika biogödsel? I processen att göra biogas av ditt matavfall bildas nämligen en restprodukt som passar perfekt att använda som gödsel på våra åkrar. Det gödslet är inte bara lokalt producerat, det är dessutom fullt av viktiga mikronäringsämnen.

DU kan påverka mycket genom dina aktiva val i vardagen. Köp inte hem massor av dyr mat som du måste slänga bort, planera dina inköp, lukta och smaka och var inte rädd för bäst före-datumen. Sortera matavfallet i din bruna påse och lägg den i ditt bruna kärl. På så vi är du både ekonomiskt och klimatmässigt smart – ditt matavfall är nämligen en viktig resurs som gör stor nytta i våra kretslopp, där minsta smula räknas.

Ida Blomqvist, renhållningschef


Mer läsning