pojkar slänger återvinning

Återvinnings­stationer

Alla förpackningar ska sorteras ut och lämnas till återvinning. Insamling av förpackningar sköts av Förpackningsinsamlingen AB (FTI).

Vet du om att du betalat för återvinningen av alla förpackningar redan i butiken? Den tomma chipspåsen, gräddfilsburken, mjölkkartongen och glasförpackningen ska alltså lämnas vid en återvinningsstation, inte slängas i soppåsen.

Återvinningsstationerna ägs och sköts av Förpackningsinsamlingen (FTI), ett bolag som ägs av förpackningsproducenterna. På deras webbplats kan du ex. se var din närmsta station finns och göra felanmälan om behållarna är fulla och behöver tömmas.

Hitta återvinningsstation - FTI Länk till annan webbplats.

  • Tidningar och returpapper (ex. reklamblad, kuvert, pocketböcker, kontorspapper).
  • Förpackningar av plast
  • Förpackningar av papper
  • Förpackningar av färgat glas
  • Förpackningar av ofärgat glas
  • Förpackningar av metall

På vissa återvinningsstationer kan du också lämna småbatterier och på vissa finns insamlingsbehållare för kläder, skötta av organisationen Human Bridge.

Förpackningar omfattas av så kallat producentansvar. Det innebär att de företag som tillverkar och säljer förpackningar och förpackade varor enligt lag är skyldiga att samla in och återvinna förpackningarna och tidningarna när de är förbrukade.

Sedan årssiftet 2021/22 är insamlingen av reklamblad och annat returpapper kommunernas ansvar, vilket innebär att det är avfallstaxan som du, din granne och mormor betalar som måste täcka insamlingskostnaden.

Sätt därför upp en klisterlapp på brevlådan med budskapet ”Ingen reklam, tack” – det blir billigare för oss alla! Välkommen att hämta en sådan nästa gång du besöker våra återvinningscentraler.

Läs istället reklambladen digitalt! På internet finns flera reklamblad att välja bland.

klisterlapp på postlåda där det står Ingen reklam tack

Sidinformation

Senast uppdaterad:
22 november 2023

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll