vd Mari Törrö

Hundratals plaster i ditt hem

Det finns över hundra olika sorters plaster i våra hem. Plast finns i nästan alla slags saker, i förpackningar, inredning, tyger, smink, krämer, blöjor, skor, elektronik, ytor på skåp och golv, maskiner… listan kan göras nästan hur lång som helst!

Vi slänger ca 1,7 miljoner ton plast per år i Sverige. Det ökar i rask takt och endast ca 10-20 procent av plastförpackningarna blir till nya produkter*. Plast, även så kallad biologiskt nedbrytbar plast, bryts i princip inte ner utan finfördelas bara med tiden i mindre och mindre partiklar och hamnar i vår miljö och inuti oss. Plast som eldas upp avger dessutom ohälsosamma rökgaser.

Tips att välja vita och ofärgade plastförpackningar

Du och jag har möjlighet att påverka genom det vi köper men i dagsläget kräver det mycket kunskap att välja tyger och material som är plastfria. Men ett litet tips är att välja vita eller ofärgade plastförpackningar istället för färgade, som är svårare att återvinna.

Större ansvar på producenterna

Jag önskar vi kunde lägga över detta ansvar till de som producerar varorna istället. Att endast de sorters plast vi kan sortera ut och återvinna får användas, begränsa användandet av färgad plast och ställa tydliga krav på att t.ex. förpackningar ska innehålla en viss mängd återvunnen plast istället för nytillverkad. Då skulle din och min viktiga utsortering av plastförpackningar (för vi slänger ca 170 kg plast per person och år) få en ännu större betydelse.

Jag har utmanat mig själv i att köpa så lite plast som möjligt och hitta andra alternativ. Antar du utmaningen?

Mari Törrö, VD BORAB

*Källa: Svenska miljöinstitutet


Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 januari 2023

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll