Nu går vi in i avfallets högtid...

Julen i all ära, nu går vi in i avfallets högtid! Skämt och sido så är det den här tiden på året vi Bollnäs- och Ovanåkersbor producerar som mest sopor. Vi hoppas att du vill vara med och vända den trenden tillsammans med oss!

julpaket slå in

Hållbara julklappar

Köp bara julklappar som du vet att mottagaren verkligen vill ha och behöver.

Handla julklappar second hand, ge bort en upplevelse eller din tid och kunskap (ex. barnvaktande, syhjälp, en fotosession). Eller kanske något ät- och drickbart?

Slå in klapparna i tidningspapper, tapetrester eller gamla tygstuvar. Eller köp gamla kökshanddukar eller scarves på second hand, då blir handduken/scarfen dessutom som en extra present. Har du en grankvist eller kotte över så kan du pynta paketen med det!

Ta vara på julmaten

Ta inte fram all julmat ur kylen utan lägg upp i mindre skålar och fyll på efterhand, så håller maten längre.

Är det bara en person i familjen som äter ex. Jansons frestelse? Då kanske ni kan skippa den rätten på julbordet?

Det finns mycket att göra med överbliven julmat. Till exempel kan julgröten användas till ris à la Malta, saffranspannkaka eller ett saftigt grötbröd. Prinskorvarna kan läggas i en mustig tomatsås och ätas med pasta. På internet finns mängder med goda recept!

julmat
Julpapper

Sortera julens avfall

Visst är julfirandet härligt, men när musten är uppdrucken, klapparna öppnade och julen utdansad är det dags att ta hand om resterna. I vår sorteringsguide hjälper vi dig att sortera julklappspapper, snören och allt annat som hör julen till. Chokladaskar, sillburken, marschallerna och presentpapperet. Var sak har sin plats. Gå till sorteringsguiden och sök på allt från blompapper till värmeljushållare.

Julgranen kan du lämna som "Ris och trä" på Bollnäs återvinningscentral och i Edsbyn på kommunens risplan, strax utanför återvinningscentralen. Ibland erbjuder bostadsrättsföreningen eller fastighetsägaren lokal insamling av julgranar.

Relaterat innehåll