Vanliga frågor

Har du frågor kring sophämtning, återvinningscentraler, slamtömning eller hållbarhet? Nedan listar vi våra vanligaste frågor. Hittar du inte svar på din fråga så är du välkommen att kontakta oss.

Sophämtning

Du som är kund hos oss betalar en avgift för din fastighets avfallshantering. Du ingår då i BORABs avfallskollektiv, som regleras av den kommunala självkostnadsprincipen. Det betyder att taxan anpassas efter kollektivets utgifter och tillgångar och att avfallshanteringen inte får gå med vinst.

Avgifter Bollnäs kommun
Avgifter Ovanåkers kommun

Skriv in din adress i vår tömningskalender och se din nästa hämtning. Kom ihåg att kärlen ska vara utställda senast kl. 06.00 på din tömningsdag.

Till tömningskalendern.

Absolut! Boka in en extra tömning genom att kontakta vår kundtjänst, tel. 0278-255 22 eller info@borab.se. Avgift tillkommer.

Det stämmer. Anmäl själv dina uppgifter och vi skickar en gratis sms-påminnelse till dig dagen innan din sophämtning.

Till SMS-tjänsten

Du som äger en villa i Bollnäs eller Ovanåkers kommun där det uppstår avfall behöver ett abonnemang för avfallshanteringen. Du som är ny fastighetsägare ansvarar för att upprätta ett sådant.

Att sortera sitt avfall, så att det kan återbrukas eller återvinnas, är inte valfritt utan något som alla medborgare förväntas göra.


Slamtömning

Se din nästa slamtömning genom att skriva in din adress i vår tömningskalender som ligger på startsidan borab.se. Vi aviserar också per brev cirka två veckor innan det är dags för tömning i ditt område.

Till tömningskalendern på startsidan.

  • Brunn med ansluten WC - minst en gång per år
  • BDT-brunn (bad-, disk- och tvättbrunn) - varannat år
  • Tank - minst en gång var tredje år

Hos kommunen kan du ansöka om förlängt tömningsintervall:

Ansökan om utsträckt tömningsintervall hos Bollnäs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökan om utsträckt tömningsintervall hos Ovanåkers kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Återvinning

En medicinkarta sorteras som plastförpackning. Den består viktmässigt mest av plast, då aluminiumet bara är ett tunt lager.


Matavfall

Att kompostera hushållsavfall hemma är ett bra sätt att minska mängden avfall. Du som väljer att kompostera matavfallet behöver ansöka om tillstånd för varmkompost hos din kommun. Då behöver du inte ha något brunt kärl.

Din kommun kan även ge information om hur komposten ska skötas för att inte skapa olägenhet, exempelvis genom dålig lukt.

Bollnäs kommun - ansökan kompost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ovanåkers kommun - ansökan kompost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

När dina matavfallspåsar börjar ta slut klämmer du fast en tom matavfallspåse i locket på ditt gröna kärl på tömningsdagen. Då lämnar chauffören en bunt påsar till dig vid denna eller nästa tömning.
Du kan också själv hämta påsar vid återvinningscentralerna i Bollnäs och Edsbyn eller vid entrén i Bollnäs stadshus.

Bor du i lägenhet så är det din fastighetsägares ansvar att se till att du som boende har tillgång till matavfallspåsar.

Du som företagare ansvarar själv för det material som behövs för insamlingen av matavfall, som matavfallspåsar och säckhållare. OBS! Endast papperspåsar är godkända.
Här är två exempel på leverantörer av material:Restavfall

I restavfallet eller "soppåsen" slänger du mindre avfall som inte kan återvinnas eller omvandlas till biogas eller biogödsel. Där kan du slänga till exempel dammsugarpåsar, fimpar, snus, servetter, blöjor, bindor, tandborstar, disktrasor och diskborstar.


Fritidshus

De hämtas under perioden maj till och med september. Ange din adress i vår tömningskalender för att se datum för nästa tömning.

Till tömningskalendern.


Övriga frågor

Till exempel mindre möbler, husgeråd, pulkor, skidor, barnvagnar, lösa mattor m.m. Vi hämtar inte byggavfall, fasta installationer eller bildelar.

Sophämtning som sker året runt faktureras en gång i kvartalet.
Sophämtning som sker maj-september faktureras en gång per år.

Slamtömning faktureras vid månadsskiftet efter avslutad tömning.

Avfall lämnat av verksamheter faktureras vid månadsskiftet.


 

Relaterat innehåll