olika förpackningar

Förpackningar

Nästan allt vi köper är förpackat i plast, papper, glas eller metall. Eftersom dessa material är värdefulla och kan återvinnas till nya produkter ska förpackningar lämnas vid närmaste förpackningsstation (f.d återvinningstation)

Förpackningar är en stor del av vårt avfall i vardagen. Men vad är egentligen en förpackning? Förpackningar kan vara allt från toalettpappersrullen, konservburken, plastfolien, mjölpåsen, schampoflaskan, fruktnätet till pizzakartongen.

forpackningar

Producentansvar

Förpackningar ingår i något som kallas för producentansvaret. Det innebär att den som har tillverkat förpackningen ska se till att den återvinns och även betala för det. Det är därför det är så viktigt att du lämnar din förpackning på förpackningsstationen, så att den returneras till producenten.

Producenterna ska betala - inte du

Om förpackningen felaktigt hamnar i det gröna kärlet för restavfall, är det du och din granne som betalar för förbränning av den. Rätt sorterat kan materialet i stället återvinnas av producenten och användas igen.

forpackningar
symboler

Läs på förpackningen

Till din hjälp för att sortera dina förpackningar rätt så kan du läsa bak på förpackningen. Där ska det stå eller i många fall visas en symbol vad förpackningen ska sorteras som!

återvinning

Som förpackning räknas det material som omsluter, presenterar och skyddar en produkt tills det att den används eller är förbrukad.

Det kan vara allt ifrån konservburken, plastfolien, mjölpåsen, schampoflaskan, fruktnätet som till pizzakartongen.

Ja, det är ett lagkrav sedan 1994. Nya förpackningsförordningen ska göra det lättare för hushållen att sortera ut sina förpackningar.

Eftersom de material som finns i förpackningar är värdefulla och kan återvinnas till nya produkter. Metall kan man t.ex återvinna hur många gånger som helst! Ju som återvinns desto mindre behövs produceras nytt.

Den andra orsaken är att förpackningar ingår i något som kallas för producentansvaret. Det innebär att den som har tillverkat förpackningen ska se till att den återvinns och även betala för det. Det är därför det är så viktigt att du lämnar din förpackning på förpackningsstationen, så att den kommer tillbaka till producenten. Läs mer om producentansvaret här: Öppnas i nytt fönster.

Du hittar en lista med alla förpackningsstationer i Bollnäs - och Ovanåkers kommun via borab.se/forpackningsstationer Öppnas i nytt fönster.

Du kan också gå in på sopor.nu Länk till annan webbplats. för att se på en karta var din närmaste förpackningssstation finns eller så kan du felanmäla om behållarna är fulla och behöver tömmas eller städas.

Eller ringa våran kundtjänst på 0278-255 22.

1. Töm
Töm förpackningarna och se till att det inte finns några matrester kvar. De behöver inte vara rengjorda, men att skölja ur dem hjälper mot lukten som kan komma innan du åker iväg till förpackningsstationen med dem.

2. Separera
Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. Består en förpackning av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt
dominerande materialet.

3. Platta till och vik
Genom att platta till, vika och packa mindre förpackningar i större så får du bättre plats hemma och det blir inte lika fullt i behållarna på förpackningsstationen. Bra för alla!

ihoptryckta mjökförpackningar i appkasse

Vad är det för skillnad på t.ex en ketchupflaska i plast och en tandborste i plast? De är ju båda av plast?

Skillnaden är att tandborsten är ett föremål och omfattas INTE av producentansvaret. Tandborsten ska istället slängas i restavfallet.

Om förpackningen består av flera olika material som inte går att separera, sorterar du efter det material som den består mest av.

En medicinkarta t. ex består av både plast och aluminium. Det är ett tunt lager av aluminium och övervägande del plast. Därför sorteras den som plastförpackning.

Du kan göra aktiva val redan i affären när du ska köpa dina förpackningar och komma hem med mindre förpackningar.

Tips:

  • Välj inte onödiga förpackningar (t.ex tandkräm som är förpackad i både pappersförpackning och plastförpackning).
  • Välj gärna vita/ofärgade förpackningar framför färgade.
  • Välj gärna att köpa på lösvikt så mycket som du kan (t.ex tomater på lösvikt istället för köpa i papperstråg med plast).

Sidinformation

Senast uppdaterad:
20 maj 2024

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll