händer som skrapar av mat från tallrik ner i matavfallspåse

Storkök & restauranger

Från och med januari 2024 är matavfallsinsamlingen obligatorisk för både verksamheter och hushåll i Sverige.

I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.

Grundprincipen är enkel. Endast sådant som anses vara mat kan bli matavfall. Men det bästa du kan göra är att att se till att maten blir uppäten och inte slängs i onödan.

  • Skal från grönsaker, frukt
  • Bröd, pasta, ris
  • Tillagat kött och fisk
  • Teblad, tepåsar, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper

OBS! Glöm inte att kaffesump från kaffemaskiner också är matavfall.

Ta bort förpackningen

Kom ihåg att ta bort förpackningen. Plast och annat förpackningsmaterial förstör rötningsprocessen och ska inte finnas med i det som blir gödsel till odlingar.

Detta kan INTE sorteras som matavfall i restaurangköket

Eftersom matavfallet rötas för att bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallet. Jorden försämrar rötningsprocessen.

Här är några fler exempel på saker som inte ska läggas i matavfallet:

  • Bioplastpåsar, komposterbara påsar eller plastpåsar
  • Blommor, ört- och salladskrukor
  • Disktrasor
  • Förpackad mat
  • Glass-/ät-/grillpinnar
  • Jord
  • Servetter med tryck/färg
  • Smörpaket
  • Snus, fimpar, aska
  • Snören, handskar
  • Stearinljus
  • Stora mängder skaldjurs- och äggskal*
  • Stora köttben*
  • Vinkorkar, kapsyler

* Stora köttben kan inte rötas. Stora mängder skaldjursskal och äggskal stoppar rötningsprocessen.

  • Förvara kärlen så svalt som möjligt och placera dem långt in i rummet för att undvika att annat än matavfall slängs i dem.
  • Kärlen bör spolas ur och rengöras regelbundet så att de hålls rena och fräscha. Det finns många aktörer som ni kan köpa tjänsten av om ni inte gör det själva.
  • Kärl med felsorterat matavfall hämtas inte. Lägg över det som är felsorterat i de vanliga avfallskärlen eller beställ en extra hämtning som restavfall.

Du som företagare ansvarar själv för det material som behövs för insamlingen av matavfall, som matavfallspåsar och säckhållare. OBS! Endast papperspåsar är godkända.
Här är två exempel på leverantörer av material:

Sidinformation

Senast uppdaterad:
8 januari 2024

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll