Storkök & restauranger
Från och med januari 2024 är matavfallsinsamlingen obligatorisk för både verksamheter och hushåll i Sverige.
I restauranger och storkök hanteras stora mängder mat. Därmed blir även mängden matavfall större än i ett hem. Därför är sorteringsinstruktionerna lite annorlunda jämfört med dem för hushållen.
Grundprincipen är enkel. Endast sådant som anses vara mat kan bli matavfall. Men det bästa du kan göra är att att se till att maten blir uppäten och inte slängs i onödan.
Exempel på matavfall
- Skal från grönsaker, frukt
- Bröd, pasta, ris
- Tillagat kött och fisk
- Teblad, tepåsar, kaffesump, filter och ofärgat hushållspapper
OBS! Glöm inte att kaffesump från kaffemaskiner också är matavfall.
Ta bort förpackningen
Kom ihåg att ta bort förpackningen. Plast och annat förpackningsmaterial förstör rötningsprocessen och ska inte finnas med i det som blir gödsel till odlingar.
Detta kan INTE sorteras som matavfall i restaurangköket
Eftersom matavfallet rötas för att bli biogas och biogödsel så kan du inte lägga till exempel jord i matavfallet. Jorden försämrar rötningsprocessen.
Här är några fler exempel på saker som inte ska läggas i matavfallet:
- Bioplastpåsar, komposterbara påsar eller plastpåsar
- Blommor, ört- och salladskrukor
- Disktrasor
- Förpackad mat
- Glass-/ät-/grillpinnar
- Jord
- Servetter med tryck/färg
- Smörpaket
- Snus, fimpar, aska
- Snören, handskar
- Stearinljus
- Stora mängder skaldjurs- och äggskal*
- Stora köttben*
- Vinkorkar, kapsyler
* Stora köttben kan inte rötas. Stora mängder skaldjursskal och äggskal stoppar rötningsprocessen.
Tips vid sortering av matavfall i restaurang
- Förvara kärlen så svalt som möjligt och placera dem långt in i rummet för att undvika att annat än matavfall slängs i dem.
- Kärlen bör spolas ur och rengöras regelbundet så att de hålls rena och fräscha. Det finns många aktörer som ni kan köpa tjänsten av om ni inte gör det själva.
- Kärl med felsorterat matavfall hämtas inte. Lägg över det som är felsorterat i de vanliga avfallskärlen eller beställ en extra hämtning som restavfall.
Material till matavfallsinsamling
Du som företagare ansvarar själv för det material som behövs för insamlingen av matavfall, som matavfallspåsar och säckhållare. OBS! Endast papperspåsar är godkända.
Här är två exempel på leverantörer av material:
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 13 september 2024
Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till
Relaterat innehåll
Kontakta oss
Ring, skicka e-post eller besök vårt kontor om du har några frågor!
Olika avfall men det mesta ska återvinnas
Vet du om att det egentligen bara är en liten del av allt ditt avfall som behöver eldas upp? Här berättar vi om olika avfallstyper och var du lämnar dem.
Möjliggör tömning av dina kärl
För att kunna tömma kärlen ordentligt krävs att de är rätt placerade, står ute i tid och att framkomligheten är god.