återbrukshuset på BORAB

Lämna till återbruk

Det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Tänk på att saker som du vill slänga istället kan bli till nytta och glädje för andra! Då behöver inte nya naturresurser användas för att tillverka nya produkter och dessutom sparas en hel del energi.

Att lämna in saker till Second hand/återbruk är kanske det bästa sättet att återvinna på. Därför har vi återbrukshus på våra återvinningscentraler, där du kan lämna in hela och rena saker istället för att slänga dem. Återbrukshusen är ett samarbete med Erikshjälpen och Röda korset. Du kan naturligtvis även lämna dina saker direkt till deras, eller andra, butiker.

En film om att lämna till second hand, i samarbete med Erikshjälpen Edsbyn.

 

I samarbete med organisationen Human Bridge finns särskilda behållare för textilier utplacerade i Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Att lämna textilier i behållarna innebär att de kommer att återvinnas istället för att förbrännas.

Du kan lämna in både hela och trasiga kläder, sängkläder, handdukar, filtar och hushållstextilier. Även hela skor går bra (gärna i par och ihopknutna) hattar, handväskor, bälten och accessoarer.

Insamlingsbehållare finns placerade på alla förpackningsstationer (f.d.återvinningsstationer). Se din närmaste förpackningsstation här: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

behållare för textilinsamling, Human Bridge

Har du sport- och fritidsutrustning hemma som inte längre används tar Fritidsbanken tacksamt emot den hos oss i den gröna lilla boden på BORABS återvinningscentral i Bollnäs. Du kan även lämna in till Fritidsbanken på Fabriksgatan 10 i Bollnäs under deras öppettider.

Låna fritidsutrustning gratis

Fritidsbanken är som ett bibliotek, fast med sport- och friluftsprylar. Här kan du gratis låna utrustning för en aktiv fritid. T.ex. skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök och mycket mer. Lånetiden är 14 dagar.

Länk till Fritidsbankens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

skridskor och annan sportutrustning

Lämna in dina gamla glasögon hos oss på BORABs återvinningscentral i Bollnäs eller Edsbyn, så kan de få nytt liv och komma till nytta igen.
Vi samlar in glasögon i samarbete med Synsam. Lämna dina uttjänta glasögon i avsedd behållare intill insamlingen av farliga avfall, eller kontakta personalen.

Du kan lämna lastpallar på Bollnäs och Edsbyns återvinningscentraler.
Vi tar endast emot pallar med följande mått:

  • helpallar 1200x800 mm.
  • halvpallar 800x600 mm.

Exempelvis byggpall, SJ-pall, EUR-pall och engångspall.

Hos oss kan man lämna pant genom vårat samarbete med Returpack. Vi tar emot burk och PET-flaskor med svenskt pantmärke, importerade burkar och även tillplattade burkar och PET-flaskor.

Det ska vara sorterade och lämnas i de blå tunnorna som vi har uppmärkta för pant. För varje insamlad säck skänks 200 kr till Naturskyddsföreningen och deras arbete för haven. Information om Naturskyddsföreningens arbete för haven Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
9 januari 2024

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll