Bild på en slambil

Slamtömning

Vi ansvarar för slamtömningen på uppdrag av Bollnäs och Ovanåkers kommuner. Har du en slamavskiljare, sluten tank, minireningsverk, köksbrunn eller någon annan enskild avloppsanläggning så ska den tömmas av vår entreprenör.

Vi anlitar entreprenören Bollnäs Lastbilscentral som utför tömningarna. Vid problem eller frågor kontaktar du i första hand oss på BORAB.

Registrera dig till körlistan

Vi har en körlista för slamtömning. Då sker tömning vid ungefär samma tidpunkt varje år enligt ett fastställt schema och du behöver inte göra någon beställning för att få tömt. Tömningarna aviseras per post cirka två veckor i förväg.

Osäker på om du finns mer på listan? Kontakta kundtjänst för att registrera dig på telefon 0278-255 22 (telefontider måndag-fredag kl. 07.30-15.30, lunchstängt kl. 12-13).

Beställa en tömning

Det går även bra att själv beställa en tömning. En budad tömning utförs inom sju arbetsdagar och då tillkommer en tilläggskostnad.

Avgifter

Kostnader för slamtömning framgår på dessa sidor:

För att boka en akut slamtömning ringer du vår kundtjänst.

Telefontider, kundtjänst

07.30-12.00, 13.00-15.30

Telefonnummer

0278-255 22

Journummer utanför våra öppettider

070-529 65 64

För att slamtömningen ska kunna utföras så snabbt och enkelt som möjligt ber vi dig att säkerställa följande saker inför tömningstillfället:

  • Vägen fram till din fastighet ska vara farbar vilket innebär minst 3,5 meter vägbredd och fri höjd på 4,5 meter.
  • Markera var slamavskiljaren/tanken ligger så att chauffören hittar.
  • Kontrollera att det inte är saker i vägen på sträckan mellan slambilens stoppställe fram till brunnen, som gör att det blir svårare att dra slangen.
  • Kontrollera att det inte står något på locket eller locken till avloppet.
  • Kontrollera att det inte är växtlighet eller buskar som gör att man inte kan gå runt brunnen.
  • Se till att det är halkfritt fram till tömningsplatsen vintertid. Sanda vid behov.

Mer information

Om du har ett enskilt avlopp med slamavskiljare, sluten tank, minireningsverk eller fosforfälla, gäller dessa anvisningar för att tömning och drift ska fungera på bästa sätt:

Bollnäs kommuns anvisningar för enskilt avlopp. Pdf, 398.2 kB, öppnas i nytt fönster.

Ovanåkers kommuns anvisningar för enskilt avlopp. Pdf, 4.4 MB, öppnas i nytt fönster.

en man står vid en brunn och håller i slang

Brunnslock till slamavskiljare bör inte väga mer än 15 kg om de ska lyftas bort eller 25 kg om de ska dras åt sidan. Locken behöver uppfylla kriterierna för barnsäkerhet enligt Boverkets handbok ”Barnsäkra brunnar”. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lock som väger mer än 15 respektive 25 kg kommer att öppnas av två personer mot en extraavgift som tas ut vid varje tömningstillfälle.

en brunn med lock som ligger bredvid

Om du har en sluten tank beställer du tömning hos kundtjänst. Tömningen utförs inom sju arbetsdagar från beställning. Vid behov kan du få tömning samma dag mot en särskild så kallad akutavgift.

Tömning av slutna tankar måste ske minst var tredje år.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
3 januari 2024

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll