Matavfallet - en viktig resurs
Ett vanligt villahushåll i Bollnäs och Ovanåker slänger varje år ca 290 kg avfall i gröna sopkärlet. Drygt en tredjedel av innehållet är matavfall - en viktig resurs som istället kan göra stor nytta i våra kretslopp, där minsta smula räknas!
Därför ska du sortera ut matavfallet
"Sortera matavfallet i din bruna påse och lägg den i ditt bruna kärl. På så vi är du både ekonomiskt och klimatmässigt smart." Ida Blomqvist, renhållningschef BORAB, om det värdefulla matavfallet.
Ekogas tar hand om dina matrester
Matavfallet från Bollnäs och Ovanåkers kommuner skickas till Gästrike Ekogas i Forsbacka, utanför Sandviken. Varje påse matavfall ger bränsle motsvarande 4 kilometer med bil.
Martins bilar tankas billigt och fossilfritt
Kanske känner du till att stadsbussarna i Gävle drivs på dina matrester men i övrigt är det nog få av oss som har koll på biogasdrivna fordon. Bilmekanikern och biogasentusiasten Martin fyller i våra kunskapsluckor om detta fossilfria drivmedel.
Dina matrester blir en naturlig del i Jonas lantbruk
Det matavfall du slänger i bruna påsen hamnar efter en rötningsprocess på Jonas Halonens åkrar i Österfärnebo. Han är en av de bönder som stöttar naturens kretslopp genom att använda biogödsel på sina åkrar.
Abonnemang
Du som är fastighetsägare i våra kommuner behöver ha ett abonnemang för sophämtning hos oss. Vårat grundabonnemang innebär att du har två kärl - ett brunt för matavfall och ett grönt för restavfall.
Bra att veta inför sophämtningen
Som fastighetsägare ansvarar du för att se till att dina kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Här har vi samlat information om vad du behöver känna till innan renhållningsbilen kommer, ex. tips för hur du undviker fastfrusna matavfallspåsar vintertid, illaluktande kärl sommartid och hur utdelningen av nya matavfallspåsar går till.
Relaterat innehåll
Börjar matavfallspåsarna ta slut?
Kläm fast en påse i locket på ditt gröna kärl på tömningsdagen! Då lämnar chauffören en bunt matavfallspåsar till dig vid denna eller nästa tömning.
Olika avfall men det mesta ska återvinnas
Vet du om att det egentligen bara är en liten del av allt ditt avfall som behöver eldas upp? Här berättar vi om olika avfallstyper och var du lämnar dem.
Vad händer sen?
Funderar du också på vad som händer med avfallet när du har slängt det i sopkärlet, återvinningsstationen eller på återvinningscentralen?