sopbil tömmer gröna avfallskärlet

Bra att veta inför sop­hämtningen

Som fastighetsägare har du ansvar för att se till att ditt kärl enkelt kan hämtas och tömmas. Här har vi samlat information om vad du behöver känna till innan renhållningsbilen kommer.

Placering av avfallskärlen

 • Avfallskärlen töms även om det är röd dag eller afton och ska stå ute kl. 06:00 på hämtningsdagen. Renhållningsbilarna kör under hela dagen och vi kan inte säga exakt vilken tid de kommer till just dig.
 • Kärlens öppning ska vara placerade ut mot vägen.
 • Avfallskärlen ska stå placerade vid vägkanten, max en meter från vägen. ­Det är viktigt att det är fritt runt kärlen för att sopbilen ska kunna lyfta upp dem. Ha minst 0,5 meter mellan kärlen.
 • Avfallskärlen får inte placeras så att trafik och snöröjning på gångbana/väg/ körbana hindras.

Halka och snö kan försvåra avfallshämtningen på vintern och avfall kan frysa fast i kärlen. Här tipsar vi om hur du kan undvika problemen så att dina sopor kan hämtas som vanligt även vintertid.

Underlätta för våra chaufförer

För att underlätta framkomligheten för chaufförerna och för att säkra din sophämtning ska du inför tömningsdagen:

 • se till att det är halkfritt fram till ditt sopkärl.
 • skotta rent från snö när det behövs.
 • undvika att skotta upp vallar på gatan framför huset, då det är svårt att rulla sopkärlet över vallarna.

Bor du på landsbygden och vet att det kan vara svårt att ta sig fram med lastbil till fastigheten? Ställ då gärna fram dina kärl till närmaste farbara väg på tömningsdagen och meddela detta till vår kundtjänst. Se kontaktuppgifter längst ned på sidan.

 

En bil på vinterväglag

För att undvika att påsarna fryser fast i matavfallskärlet finns det några saker som är bra att tänka på. Följande tips gör också att tömningen går smidigare och snabbare, vilket i sin tur är bra för miljön.

 • Byt påse ofta - Genom att byta matavfallspåse ofta håller den sig relativt torr. Låt matavfallet rinna av innan du placerar det i papperspåsen.
 • Hushållspapper bland matavfallet - Servetter och hushållspapper kan du slänga i påsen för matavfall. Det absorberar eventuell vätska och håller påsen torrare.
 • "Styckfrys" matavfallspåsen - Låt den fyllda påsen frysa till is innan du lägger ner den i bruna kärlet.
 • Tidningspapper underlättar - Ta en förbrukad dagstidning och lägg den i botten av det bruna kärlet för att undvika fastfrysning.
 • Skaka om ditt kärl - Om du skakar om ditt bruna kärl då och då så fastnar inte innehållet lika lätt.
 • Hacka loss påsarna - Fryser påsarna fast kan våra chaufförer inte tömma kärlet ordentligt. Så var noga med att hacka loss påsar som frusit fast, ta gärna en titt innan tömning så slipper du ha kvar några påsar efteråt.
en hopvikt fylld matavfallspåse

 • Använd alltid påshållaren som du fått tillsammans med ditt bruna kärl, den håller påsen luftad och fukten avdunstar.
 • Låt blött avfall rinna av i slasken innan det läggs i påsen.
 • Låt kaffesumpen torka en stund innan du slänger den i påsen.
 • Lägg lite extra hushållspapper i botten på papperspåsen om du får problem med fukt i botten.
 • Släng hushållspapper och ofärgade servetter med matavfallet, det suger upp fukt bra. Om matavfallet fortfarande är mycket blött kan du använda dubbla påsar.
 • Undvik att placera det bruna kärlet i direkt solljus eller i ett rum med dålig luftgenomströmning. Har du möjlighet så ställ gärna kärlet i skuggan.
 • Tvätta sopkärlet inuti och utanpå vid behov. Du kan även spraya ättika på kärlets kant och botten . Ättika motverkar både dålig lukt och flugor.
 • Fyll aldrig papperspåsen mer än att du kan vika in kanten ordentligt.
 • Släng matavfallspåsen med 2-3 dagars mellanrum, även om det får plats mer i den.


en matavfallspåse i en avsedd hållare

Har locket gått sönder, hjulet lossnat eller kärlet spruckit? Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi er. I första hand försöker vi laga eller byta den del av kärlet som gått sönder. Mindre sprickor som inte påverkar användningen av kärlet byts inte ut, av både kostnads- och miljösynpunkt.

Telefon Kundtjänst 0278-255 22
E-post info@borab.se

Matavfallet lägger du i bruna papperspåsar avsedda för matavfall. För dig som har ett avfallsabonnemang registrerat hos oss ingår matavfallspåsarna i abonnemanget och kostar inget extra.

Påsar delas ut på tömningsdagen

När dina matavfallspåsar börjar ta slut klämmer du fast en påse i locket på ditt gröna kärl på tömningsdagen. Då lämnar chauffören en bunt matavfallspåsar till dig vid denna eller nästa tömning. Genom att sätta fast påsen på den gröna kärlet syns den bäst och dessutom är locket tättslutande.

Bor du i lägenhet så är det din fastighetsägares ansvar att se till att du som boende har tillgång till matavfallspåsar.

Inte tid att vänta till nästa tömning?

Du som är kund kan hämta extra matavfallspåsar vid återvinningscentralerna i Bollnäs och Edsbyn eller vid entrén i Bollnäs stadshus.

Företagare

Du som företagare ansvarar själv för det material som behövs för insamlingen av matavfall, som matavfallspåsar och säckhållare. OBS! Endast papperspåsar är godkända.
Här är två exempel på leverantörer av material:

en matavfallspåse som klämts fast i locket på gröna kärlet

Du som är fastighetsägare ansvarar för att sophämtning kan genomföras hemma hos dig. Du står även som betalningsansvarig hos oss.

 

kvinna ställer ut sopkärl vid vägen

Sidinformation

Senast uppdaterad:
31 mars 2023

Lämna synpunkt eller rapportera fel på sidan till

Relaterat innehåll